Vanding

Sommer – vand også i regnvejr

Mange har desværre den misforståelse at regnen også giver vand til krukkerne. Et eksempel med en krukke på 50x50cm, vil ved 1mm regn få 250ml. Er krukken 50cm dyb, vil den have en volumen på 125L. En almindelig regnbyge på 4-5mm vil ikke andet en væde det øverste i krukken.

Vand derfor også i regnvejret, så du er sikker på hele krukken er gennemvædet. For at være sikker på dette skal vandet løbe ud i bunden af krukken.

Vand gerne hver anden dag i sommermånederne med +20 grader. Nogle planter vil have behov for mere, men disse vil fortælle det, ved at hænge med bladene.

Hvis blot krukken er godt drænet og har hul i bunden er der ingen grund til at være bange for overvanding. Det er vigtigt planterne har den væske og næring i rodzonen, som de har behov for gennem deres vækstperiode om sommeren.

Efterår – vand efter behov

Den enkleste dosering er, at planterne skal vandes efter behov. Dette vil sige at jorden altid føles fugtig, specielt i de varmeste sommer måneder.

I efteråret med en aftagende sol og på dage uden direkte sollys, har planterne mindre fordampning, hvorfor de heller ikke behøver store mængder vand.

Overvanding

I efteråret er det specielt vigtigt at være opmærksom på overvanding. Vanding er måske blevet en rutine gennem de varme måneder, og planterne får deres “daglige” kande vand.

Specielt for bougainvilla og citrus er det vigtigt at holde igen med vandingen, da disse arter meget nemt får rodskader ved en for fugtig jord.

I visse tilfælde er det bedst at holde planterne til den tørre side, da dette tvinger dem til at udvikle flere rødder for at finde den sparsomme vand, hvilket vil give en sundere og stærkere plante.